قدیری ابیانه در گفتگو با رجانیوز:
هر کسی باید نقش خود در میدان جهاد اقتصادی بشناسد
خرید کالای داخلی یعنی تقویت اشتغال، تولید و پول ملی
 

 

گروه اقتصادی – طبسی: جهاد اقتصادی و اینکه در این میدان نبرد چه باید کرد و هر کس چه نقشی عهده‏دار است را با دکتر محمد حسن قدیری‏ابیانه در میان گذاشتیم. او که روزگاری به عنوان سفیر ایران در مکزیک شناخته می‏شد، از ضرورت ملموس کردن نتایج جهاد اقتصادی برای مردم سخن می‏گوید و اینکه مثلا مردم باید بدانند صرفه‏جویی ناشی از هدفمندی چقدر به پیشرفت کشور و خودکفایی در بنزین کمک کرده است. متن این گفتگو را در پی می‏خوانید:

با توجه به اینکه امسال، سال جهاد اقتصادی نامگذاری شده است، مخاطب این نامگذاری را چه کسانی می‏دانید؟ آیا مردم و تولیدکنندگان را می‏توان مخاطب دانست؟ چگونه؟

جهاد اقتصادی برای بهبود جهش‏وار اوضاع اقتصادی کشور است. وضعیت اقتصادی کشور به عوامل متعددی بستگی دارد و همه در آن نقش دارند. عموم مردم چه به صورت فرد فرد و یا گروهی در این زمینه موثر هستند. برای مثال وقتی یک نفر انتخاب می‏کند که کالایی را از بین یک کالای داخلی و خارجی انتخاب می کند، در حقیقت انتخاب بین اقتصاد کشور خودمان است با اقتصاد کشور خارجی. تولید را در کشور خودمان تقویت می‏کند و یا کشور خارجی. اشتغال در کشور خودمان را ارتقا دهد و یا کشور خارجی. پول ملی کشور خودمان را تقویت کند و یا پول ملی کشور خارجی را. در حقیقت مشاهده می‏شود که این عمل و نحوه انتخاب او در وضعیت اقتصاد کشور موثر است.

نقش تولیدکنندگان در اینجا چگونه است؟

چه بخش خصوصی و چه بخش دولتی و چه صاحبان این کارخانجات و چه مدیران و مهندسان و چه کارگران، همه در این جهت نقش مستقیمی دارند. اگر تولیدی با کیفیت خوب و قیمت کمتر به دست مصرف کننده برسد، در حقیقت زمینه رقابت با کالاهای کشور خارجی را چه در کشور خودمان و چه در بازار خارجی فراهم می‏کند. در حقیقت اقتصاد کشور خودمان بهبود پیدا می‏کند. باید بدانیم که بدست آوردن بازارهای بیشتر در جهان به معنی فراهم آوردن زمینه تولید و در نتیجه اشتغال در کشورمان است. این به عنوان یک نمونه است که چه مصرف کننده و چه تولید کننده در جهاد اقتصادی نقش بسزایی دارند. اما ابعاد دیگری هم وجود دارد.

چه ابعادی؟

به عنوان مثال پرهیز از اسراف در مصرف و افزایش بهره‏وری، این‏ها می‏تواند موجب جلوگیری از اتلاف سرمایه‏ها شود و این سرمایه‏ها می‏تواند در جاهای بهتری هزینه شود که نمونه آن در طرح هدفمند سازی یارانه ها مشاهده می شود.

مثلا صرفه جویی در مصرف فرآورده های نفتی از یک طرف موجب می شود که منابعی در دست خود خانوار و فرد بماند و بتواند این وجوهی را که تبدیل به سرمایه گذاری کرده است، تبدیل به کار مفیدی کند و از سوی دیگر صرفه‏جویی در سطح خانوارها موجب صرفه‏جویی در سطح کشور شده است و باعث شده که ایران از واردات بنزین بی نیاز شود و بتواند مازاد تولید خود را صادر کند.

در واقع اثر صرفه‏جویی در عین اینکه مستقیما بر زندگی مردم قابل مشاهده است، اثر خود را در اقتصاد کلان نیز نشان می‏دهد.

بله. همین طور است. ما می بینیم که صرفه‏جویی این منافع را دارد. برای مثال سرمایه‏هایی که در دست دولت در همین زمینه باقی می‏ماند باعث می‏شود که در زمینه‏های مختلف مانند اشتغال و سرمایه‏گذاری اثر بگذارد. دولت می‏تواند در استفاده از منابع مشترک نفتی و گازی با سایر کشورهای همسایه سرمایه‏گذاری کند و جلوی تلفات سرمایه در ابعاد دیگر را بگیرد، مثل استفاده ایران از حق خودش در قراردادهای دوجانبه و یا جلوی تلفات دیگری مانند منابع آبی. اگر ما بتوانیم با تأمین سرمایه لازم سدهای بیشتری بزنیم، می‏توانیم زمین‏های بایر بیشتری را زیر کشت ببریم و تولید محصول و ثروت داشته باشیم. در حالیکه همین الان علیرغم تلاش خوب دولت کماکان تعدادی از رودخانه‏های آب شیرین از کنار زمین‏های بایر تشنه آب عبور می‏کند و وارد دریا  می‏شود. این ها مثال‏هایی هستند که در زمینه تولید و صرفه‏جویی زده شد و باعث می‏شود که کشور به سمت تولید ثروت بیشتر پیش برود.

دستگاه‏های دیگر در حوزه جهاد اقتصاد چه مسئولیتی دارند؟

دستگاه های دیگر در ساده سازی مقررات و تسهیل شدن امور و سرازیر شدن وام‏ها به سمت تولید و عمران و آبادانی و شکل گیری مراکز تولیدی و واگذاری هر چه سریعتر شرکت های دولتی به بخش خصوصی می‏توانند مشارکت کنند. مجلس می تواند برای تصویب قوانینی که تسهیل کننده این امور است، اقدام کند. قوه قضاییه نیز می‏تواند در زمینه مبارزه با مفاسد اقتصادی برای ضمانت اجرایی سالم اجرا شدن امور کمک کند. همه این ها در این جهاد اقتصادی نقش دارند. یعنی باید این را بدانیم که همه صاحب نقش اند و همه باید در این جا فعالیتی را داشته باشد. سوالی که باید هر فردی اعم از زن خانه دار و دانشجو و استاد و راننده و... از خودش بپرسد این است که من چه نقشی می‏توانم در سال جهاد اقتصادی ایفا کنم و برنامه من برای مشارکت در این جهاد اقتصادی چیست؟

به طور مثال در ایران به طور روزانه 50هزارتن زباله تولید می شود. به زباله طلای کثیف گفته می‏شود و پولی که می‏شود از بازیافت زباله به دست آورد، حدود ده هزار میلیارد تومان است که معادل هزینه ساخت چندین سد با گنجایش سد کرج است.

کافی است که در منازل، افراد متعهد باشند که این زباله‏ها را تفکیک کنند و دستگاههای مسئول نیز مکانیزمهای لازم برای استفاده از این زباله را فراهم نمایند. بنابراین شما در هر زمینه‏ای که ملاحظه کنید امکان حضور در عرصه جهاد اقتصادی برای تمام اقشار جامعه وجود دارد.

حال اگر همه دست به دست هم بدهند و تمامی ارگانها و مردم سعی کنند که به این فرمایش رهبر انقلاب جامه عمل بپوشانند از دید شما که یک محقق اقتصادی هستید چند سال طول می کشد تا کشورمان به رتبه ای نایل شود که لیاقتش را دارد؟

ما هر لحظه که در این جهت قدم برداریم منافع کوتاه‏مدت و میان‏مدت و دراز‏مدت دارد، یعنی ما بلافاصله آثار آن را خواهیم دید و از مواهب آن بهره‏مند می‏شویم. اما مواهب میان‏مدت و بلند‏مدت آن می‏تواند بیشتر از کوتاه‏مدت آن باشد. ما باید نهایت تلاش خودمان را به کار ببریم تا هرچه زودتر بتوانیم پله‏ها را طی کنیم، البته پیشرفت که باید بر اساس موقعیت ایران و بر اساس اسلام تنظیم شود حد و حدودی ندارد. ما هر قدمی که برداریم وضعیتمان بهتر می‏شود. ما یکی از اهدافی که تعیین کردیم این است که در سال 1404 ایران رتبه اول منطقه را به دست بیاورد و این مهم نه تنها شدنی است بلکه اگر این جهاد اقتصادی را به صورت جدی و همه جانبه دنبال کنیم و همه در آن مشارکت کنند، زودتر از این موعد هم می‏توانیم به آن چشم‏انداز دست پیدا کنیم و حتی به بیش از چشم‏انداز برسیم. امسال که سال جهاد اقتصادی نامگذاری شده است سال تسریع در حرکت اقتصادی در زمینه‏های مختلف کشور است و باید در سال‏های آینده هم ادامه پیدا کند.

چطور می‏شود رابطه بین جهاد اقتصادی و اجرای الگوی مصرف را به همگان نشان داد؟

در همین مثال زباله ای که زدیم، باید عنوان کنیم که این ده هزار میلیارد تومان از بازگشت زباله قابل وصول است. اینها برای مردم مقایسه‏های قابل فهمی است. باید گفت که با این میزان چه مقدار می‏توان سرمایه‏گذاری کرد، چند تا بیمارستان می‏توان ساخت، چند تا سد می‏توان ساخت، به چه میزان می‏توان اشتغال ایجاد کرد. نشان دادن این‏ها به وسیله اعداد و ارقام و حتی ارتباط مستقیم ایجاد کردن بین ثروت حاصل از درآمد بازیافت زباله با کارهای عمرانی اهمیت دارد. باید مشخص شود که اگر ایران هزار میلیارد تومان از محل تفکیک زباله بدست بیاورد، با این مبلغ چه تعداد بیمارستان ساخته شده است و ارتباط مستقیمی بین این نوع کارها و میزان سرمایه‏گذاری برقرار می‏شود. اگر مردم ارتباط مستقیمی را درک کنند مشارکت بیشتری را خواهند داشت و یا در بازیافت کاغذ نشان داده شود که با تخریب چه مقدار جنگل می‏توان بر فرض یک تن کاغذ تولید کرد و نیز ارتباط میان بازیافت کاغذ و حفظ جنگل و محیط زیست.